Google+ Šta je ECDL?
Home ECDL Šta je ECDL
Šta je ECDL? PDF Štampa El. pošta


Šta je ECDL? 

ECDL je internacionalni program za obuku i testiranje znanja o informatičkim tehnologijama (Information Technologies-IT). Program se sastoji od sedam modula i nakon uspešnog polaganja ispita iz svih celina dobija se European Computer Driving Licence - licenca koja je priznata praktično u SVIM zemljama Evropske Unije i mnogim drugim zemljama članicama programa ICDL (International Computer Driving Licence) - SAD, Kanada, Australija, Afrike i azijske zemlje. ECDL program omogućava polaznicima da dokumentuju nivo stečenih znanja o informacionim tehnologijama kroz seriju standardizovanih testova. Testovi se rade u ovlašćenim centrima i rešavaju se uz prisustvo i pod kontrolom autorizovanih ECDL ispitivača. Program ECDL je danas već prerastao u globalni standard u kompjuterskom opismenjavanju. Do sada je registrovano preko 2,5 miliona polaznika u preko 15 000 Test Centara.


Istorija

Počeci ECDL programa datiraju od sredine 90-tih godina u Finskoj. U to vreme Evropska komisija (The European Commision) je pred Komitet evropskih profesionalnih udruženja (The Council of European Proffesional Informatics Societies CEPIS) postavila zadatak da se standardizuju procesi kompjuterske obuke i stečenih znanja. CEPIS je procenio da je Finski program primenjiv i nakon dorade i usaglašavanja primenjen je 1996 godine u Švedskoj, a nakon toga i u ostalim zemljama Evropske Unije

European ComputerDriver Licence (ECDL) koncept se vremenom proširio i van granica Evropske Zajednice i to u zemlje Severne i Južne Amerike, Australije, Azije i Afrike gde je danas poznat kao International Computer Driver Licence (ICDL) Programme.


Kome je namenjen ECDL program?

ECDL je program namenjen svima onima koji žele da koriste i iskoriste kompjuter na pravi način. Za savlađivanje programa nisu potrebna posebna prethodna znanja iz oblasti Informatičkih Tehnologija, niti poznavanje rada na kompjutera - sva potrebna znanja za polaganje testova se dobijaju putem kurseva i literature pripremljene po ECDL programu.
Ukoliko cenite da već raspolažete potrebnim znanjima, a želite internacionalno priznatu licencu - naprosto se javite i prijavite za polaganje testova ili ukoliko već posedujete određeni nivo znanja i iskustva, a želite obuku iz onih oblasti gde vam je podloga nedovoljna, takođe se možete prijaviti za obuku i polaganje testova!


Koje su prednosti u odnosu na druge programe?

Prednost ECDL programa u odnosu na slične je pre svega u tome to nije vezan ni za jedan tip kompjutera ili vrstu operativnog sistema konkretno, a primenljiv je na sve vodeće kompjuterske platforme. Pored toga, sertifikat je priznat u mnogim zemljama, a pripremni kursevi se odvijaju po specijalnom planu i programu koji je isti u svim zemljama. Isto tako, pitanja na koja se odgovara prilikom polaganja ispita su identična u svim zemljama.

 

Šta ECDL licenca znači za kandidata?

Za gotovo svako radno mesto potrebno je poznavanje rada na kompjuteru i poslodavci veoma često traže dokaz o tome. Sa ECDL licencom međunarodno priznatom diplomom, Vi budućem poslodavcu dokazujete da ste osposobljeni za korišćenje kompjutera. Posedujući međunarodno priznatu ECDL licencu Vaša buduća (čak i u inostranstvu) karijera neće biti opterećena sa dokazivanjem poznavanja rada na kompjuteru, prevođenjem i mukotrpnim procesom nostirfikacije diploma.
Shvatićete osnovne principe rada sa kompjuterima, a samim tim lakše i brže ćete primati nova znanja iz IT oblasti. Ovo je naročito važno imajući u vidu veoma brz razvoj IT oblasti i česte promene i unapređenja koje daju proizvođači programa i kompjuterske opreme.

Posedovaćete praktična znanja koja će Vam omogućiti brži i efikasniji rad na kompjuteru, kako na poslu tako i kod kuće. Shvatićete značaj uključenja u savremenu informatičku eru i svet modernih komunikacija (Internet, e-mail i sl.)


ECDL u svetu?

U svetu je trenutno aktivno preko 15000 centara za testiranje, u 135 država. U Velikoj Britaniji ih ima preko 4000, u Irskoj 1100, u Francuskoj 400, u Austriji 400, u Madarskoj 400, u Rumuniji 400, ...
Do sada je preko 3 miliona osoba položilo oko 12 miliona testova.
 Koncept ECDL- a nalazi se u: Evropskoj komisiji, UNESCO-u/Svetskoj banci, Vladama Australije, Austrije, Belgije, Ceške, Egipta, Engleske, Estonije, Irske, Italije, Holandije, Norveške, Nemacke, Madarske, Švedske, Švajcarske, Italije, Jordana, Poljske, Portugala, Rumunije i drugih, u kompanijama poput 3M, BMW, Coca Cola, Dunlop, Harrods, IBM, IKEA, Nokia, Opel, Philips, Renault, Volvo i drugim, kao i u gotovo svim bankama i mobilnim mrežama u svetu. (preuzeto sa sajta www.ecdl.rs )