Google+ Prednosti ECDL-a
Home ECDL Prednosti ECDL-a
Prednosti ECDL-a PDF Štampa El. pošta

Porast produktivnosti

Da li ste znali da prosečan službenik provodi 38 minuta dnevno rešavajući probleme svog kompjutera i kompjutera ostalih ljudi?

To je otprilike 3 sata nedeljno. Ili 12 sati mesečno. Ili oko 20 dana godišnje.

Pomnoženo sa brojem zaposlenih u bilo kojoj organizaciji, to je mnogo izgubljenog vremena i novca.

Istraživanjem sprovedenim u Norveškoj utvrđeno je da informatička nepismenost uzrokuje znatne gubitke koji su nazvani "skriveni troškovi informatičke tehnologije". Norvežani su merodavno utvrdili da prosečan korisnik koji koristi kompjuter u svakodnevnom radu nedeljno izgubi 2 sata i 51 minut u traženju pomoći pri rešavanju problema u vezi sa radom na kompjuteru. Većina ispitanika (73%) zatraži pomoć kolega na poslu, što znači da se neželjeni utrošak vremena dvostruko povećava. Gotovo 50% anketiranih rešavanje kompjuterskih problema doživljava kao veliku frustraciju u svakodnevnom poslu, a 45% ispitanika smatra da nije u mogućnosti da iskoristi potencijal koji pružaju raspoloživi programi.

Ukratko, firme godišnje izgube 136 radnih sati po svakom korisniku kompjutera, što u norveškim prilikama, za preduzeće sa 1000 korisnika kompjutera znači gubitak od gotovo 4,5 miliona evra!

Da li ste znali da Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) pokriva blizu 80% oblasti kompjuterskih veština na kojima ljudi gube najviše vremena?

ECDL je međunarodno priznat kao opšte merilo kompjuterskih veština krajnjih korisnika.

Sa preko 5,5 miliona učesnika u 140 zemalja, ECDL je jedini program ove vrste koji su izabrale međunarodne organizacije, vlade i slične međunarodne poslovne zajednice.

Tehnologija može dati poslovima konkurentne okvire, ukoliko je svi koriste efikasno. Proverite da li ste bolji. Saznajte više o upisu vašeg personala na ECDL danas.

ECDL - dokazano povećava produktivnost i smanjuje troškove

*Izvor: CAP Gemini Ernst & Young study, Norveška, (Oktobar 2001)

Italijanski Univezitet Bocconi potvrđuje norveške podatke

Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) značajno smanjuje troškove informatičkog poslovanja što je dokazano i istraživanjem "Cena neznanja u Informatičkom društvu" sprovedenim 2003. godine u Italiji. Istraživači Univerziteta Bocconi u Milanu, otkrili su da italijanski radnik zbog kompjuterske nepismenosti prosečno godišnje izgubi 16 radnih dana na rešavanje problema prilikom rada na kompjuteru. Istraživanjem je obuhvaćeno dvesta ljudi, uključujući studente Univerziteta Bocconi i zaposlene u srednjim i velikim preduzećima. Učesnici istraživanja testirani su pre i nakon završene informatičke obuke kao pripreme za ECDL sertifikaciju. Utvrđen je znatan pomak u produktivnosti prosečno od 20% do 40%, zavisno od predznanja ispitanika.

ECDL rešava problem skrivenih troškova IT

Evropska kompjuterska vozačka dozvola (ECDL) praktično je proveren način optimizacije povratka ulaganja u informacione tehnologije. Ogromna sredstva troše se na kupovinu kompjutera sa namerom da zaposleni svoj posao mogu obavljati brzo i efikasno. Informatičkom obrazovanju zaposlenih ne poklanja se dovoljna pažnja. Ukoliko preduzeće organizuje kompjuterske seminare, gotovo nikad ne traži verifikaciju stećenog znanja, pa je učinak edukacije pod znakom pitanja.

ECDL je izvrstan alat za smanjenje skrivenih troškova informatičke tehnologije, jer dokazano smanjuje troškove informatičkog poslovanja, povećava produktivnost i moral zaposlenih.

Sprovedena istraživanja pokazala su da 70-80% vremena utrošenog na rešavanje problema u radu na kompjuteru može biti spaseno primenom ECDL-a, jer taj nastavni program obuhvata aplikacije koje se najčešće koriste u svakodnevnom radu. Evropska kompjuterska vozačka dozvola meri znanje ispitanika međunarodno priznatim i standardizovanim testovima.